Ο τόπος μας

    Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα νησιά, το νησί της Θάσου έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα πέρα από όμορφες παραλίες και γαλανά νερά. Πραγματικά διατηρεί όλα τα στοιχεία του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής παράδοσης που έχουν χαθεί απο πολλά Ελληνικά νησιά.

    Στο νησί μπορεί κάποιος να δει μνημεία τα οποία διατηρούνται από τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, όπως τα τείχη του οχυρού της αρχαίας πόλης, ο ναός του Απόλλωνα ,το Αρχαίο Θέατρο , την Ακρόπολη και το παρεκκλήσι του Διονύσου με τα χορωδιακά μνημεία του.

    Ένας σημαντικός λόγος για να επιλέξετε την Θάσο για τις διακοπές σας είναι το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο κοντά στα παράλια Ανατολικής Μακεδονιας και Θρακης και αυτό σας επιτρέπει να κάνετε και άλλες περιηγήσεις σε πολλούς αρχαιολογικούς (και όχι μόνον) χώρους της και όμορφες πόλεις οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε όλη την Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία).

    Η Θάσος βρίσκεται σε μια απόσταση 7-8 μιλίων απέναντι από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μακεδονίας, πολύ κοντά στον Κόλπο της Κεραμωτής και στην εκβολή του Πόταμού Νέστου (Βόρειο γεωγραφικό πλάτος 40'40', Ανατολικό γεωγραφικό μήκος 24'40'). Η επιφάνεια της είναι από 393 kmē και οι κάτοικοι της ειναι περιπου 13.500 ατομα. Ανηκει στο Νομό της Καβάλας, και αποτελειται 1 Δήμο (Δήμος Θάσου) με 9 Δημοτικά Διαμερίσματα.

    Η Θάσος είναι ορεινή με καταπληκτικές Παραλίες και καλύπτεται από πυκνά δάση με πλατάνια,έλατα, βελανιδιές και πεύκα που συχνά καταλήγουν μέχρι την ακρη της Θάλασσας . Τα δάση καταλαμβάνουν περίπου το 7/10 από την επιφάνεια του νησιού, ενώ ελαιώνες ευδοκιμούν κατά μήκος όλης της ακτής.

    Η Θάσος είναι ένα απο τα πιο εύφορα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Παράγει ανάμεσα σε άλλα ελιές(τις μοναδικές θρούμπες Θάσου), λάδι, φρούτα, μέλι και κρασί.

    Η Θάσος έχει πλούσια αποθέματα μεταλλευμάτων. Χαλκό στις περιοχές Αστρίς, Θημωνιά και Θεολόγο, μόλυβδο, άργυρο και ψευδάργυρο στα Λιμενάρια, σίδηρο στην περιφέρεια της Καλλιράχης. Τα διάσημα ορυχεία της Θάσου, όπως επίσης και η ξυλεία για τα ναυπηγεία έδωσαν την αφορμή για την λαμπρή ανάπτυξη, την αίγλη και την πρόοδο κατά την διάρκεια της αρχαιότητας. Αυτός ο πλούτος προσέλκυσε τους Φοίνικες, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Θάσου. Τα λατομεία μαρμάρου του νησιου ήταν πάντα διάσημα. Το κάτασπρο μάρμαρο της Θάσου ήταν γνωστό κατά την διάρκεια της αρχαιότητας και χρησιμοποιήθηκε ως βασικό υλικό για την κατασκευή πολλών αγαλμάτων και κτιρίων. Μάρμαρο Θάσου χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της εποχής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για την ανέγερση τμήματος της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

 

Μεταφορικά μέσα για την Θάσο

Με αεροπλάνο: Το νησί δεν έχει αεροδρόμιο, αλλά εξυπηρετείται από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καβάλας. Απο Αθήνα για Καβάλα υπάρχουν πολλές προγραμματισμένες πτήσεις καθημερινά Το αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" στην Χρυσούπολη είναι 30χμ ανατολικά της Καβάλας. Υπάρχουν επίσης πτήσεις και από σημαντικές Ευρωπαϊκές πόλεις, αρκετές φορές την εβδομάδα. Το αεροδρόμιο είναι 13χμ από το Λιμάνι της Κεραμωτής, όπου υπάρχουν πλοία τα οποία θα σας μεταφέρουν στην πρωτεύουσα του νησιού(30 λεπτά).

Με αυτοκίνητο: Υπάρχουν εκπληκτικοί δρόμοι που συνδέουν όλες τις μεγάλες πόλεις της περιοχής. Περίπου 2 ώρες (165χμ) χρειαζεται για να φτάσει καποιος στο Λιμάνι της Κεραμωτης με αυτοκίνητο από την Θεσσαλονίκη. Είναι περίπου ο ίδιος χρόνος από εδώ ως την τελευταία Ευρωπαϊκή Πόλη στα ανατολικά, την Αλεξανδρούπολη (174χμ).

Ferryboat: Πλοία συνδέουν το νησί με την Καβάλα (1 ώρα) και με την Κεραμωτή (30 λεπτά). Υπάρχει καθημερινή σύνδεση με ferryboat ανάμεσα σε Καβάλα - Θάσο (17μ), Καβάλα - Πρίνο (13μ), Κεραμωτή - Θάσος (6μ), οπως επίσης Υδροπτέρυγα ενώνουν το νησί με την Καβάλα (30 λεπτά).

Με λεωφορείο (Πούλμαν): Μπορείτε να φτάσετε στην Καβάλα από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη με τις υπηρεσίες του ΚΤΕΛ Καβάλας .

Με τραίνο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις Ελληνικές Σιδηροδρομικές γραμμές για να ταξιδέψετε στην Δράμα η την Ξάνθη . Το ταξίδι διαρκεί περίπου 7.5 ώρες από την Αθήνα.Φτάνοντας στην Δράμα ή την Ξάνθη παίρνετε το λεωφορείο για την Καβάλα ή την Κεραμωτή .

Με πλοίο: Οι ακτοπλοϊκές γραμμές ενώνουν την Καβάλα με τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τον Πειραιά , όλη την διάρκεια του χρόνου ,ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η Καβάλα συνδέετε σχεδόν με όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Στο Νησί: Υπάρχουν καθημερινά, λεωφορεία τα οποία εξυπηρετούν όλα τα χωριά του νησιου. Το οδικό δίκτυο των 100χμ είναι σε πολυ καλή κατάσταση. Η Θάσος, όπως και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ένα μέρος το οποίο πρέπει να δείτε και να βιώσετε για τουλάχιστον λίγες μέρες από τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, συνδυάζοντας το βουνό με την θάλασσα.