ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΘΑΣΟΥ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

Προσπαθώντας να προβούμε στη μεταφορά των εντυπώσεών μας και στον συναισθηματικό απολογισμό από αυτή την εμπειρία σας ενημερώνουμε:

 

Κυριακή 27/03/2011

-Αναχωρήσαμε  από τη Θάσο και με σημαντικότερη στάση στις Θερμοπύλες το βράδυ φθάσαμε στην Αθήνα.

 

Δευτέρα 28/03/2011

-Κατά τη σύντομη διαμονή μας στην Πρωτεύουσα, αρχικά, ξεναγηθήκαμε στο Ολυμπιακό Στάδιο ΟΑΚΑ, όπου εξυπηρετικές υπάλληλοι μας οδήγησαν στο κεντρικό γήπεδο, στο γήπεδο μπάσκετ, στο κολυμβητήριο και μας εξήγησαν την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη σημασία του μεγάλου αυτού έργου.

-Ακολούθως, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Γουλανδρή (Φυσικής Ιστορίας) στην Κηφισιά, όπου ενημερωθήκαμε για τη Φυσική Ιστορία του Πλανήτη, ξεκινώντας από το κύτταρο, τα έντομα, τα όστρακα και τους θαλάσσιους οργανισμούς φτάνοντας στα εξελιγμένα είδη πτηνών και θηλαστικών και κλείνοντας με μια περιήγηση στα πετρώματα και τις τεκτονικές πλάκες.

-Στη συνέχεια, στην εντυπωσιακή αίθουσα του Ευγενιδείου Ιδρύματος ταξιδέψαμε μέσω της προσομοίωσης στο Διάστημα παρακολουθώντας το Θάνατος των Άστρων και τον αινιγματικό κόσμο της Μαύρης Τρύπας.

-Τέλος, η παράσταση Στο Ορφανοτροφείο  προβλημάτισε, ψυχαγώγησε και ευαισθητοποίησε τους μαθητές σχετικά με το θέμα των ορφανών παιδιών.

 

Τρίτη 29/03/2011

-Αρχικά, περιηγηθήκαμε στα εκθέματα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και ανηφορίσαμε προς τον Ιερό Βράχο, όπου οι μαθητές γνώρισαν από κοντά μνημεία-σύμβολα του Ελληνισμού: Παρθενώνας, Ερέχθειο, ναός Αθηνάς Νίκης, Προπύλαια, Πνύκα, Άρειος Πάγος, Αγορά, Θησείο, Ηρώδειο.

-Ακολούθως, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρακολουθήσαμε προβολή που μας μετέφερε στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Επίσης, οι μαθητές πήραν ενεργά μέρος σε πρόγραμμα κατάδειξης της χρησιμότητας των Μαθηματικών στις καθημερινές πρακτικές.

-Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου διαπιστώσαμε την πλήρη εγκατάλειψη του χώρου, γεγονός για το οποίο διαμαρτυρηθήκαμε με Ψήφισμά μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού-  Τουρισμού και το Δήμο Αθηναίων.

-Στη συνέχεια, η επίσκεψή μας στην έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τη μάχη του Μαραθώνα, καθώς και στο Κοινοβούλιο έγινε με υποδειγματικό σεβασμό προς το χώρο και τα ιδανικά που αυτός πρεσβεύει. Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες πλαισιώθηκαν από περιήγηση σε κομβικά σημεία και χαρακτηριστικές περιοχές της Αθήνας: Ζάππειο, Καλλιμάρμαρο, Πλάκα, Μοναστηράκι, Σύνταγμα, όπου και παρακολουθήσαμε την αλλαγή Φρουράς.

-Τέλος, η θεατρική παράσταση Ήρωες πρόσφερε ιδιαίτερη ψυχαγωγία στους μαθητές και πέτυχε να τους ευαισθητοποιήσει σε θέματα κοινωνικού ρατσισμού.

Τετάρτη 30/03/2011:

-Αναχωρήσαμε από την Αθήνα για τη Χαλκίδα, όπου παρακολουθήσαμε το φαινόμενο της παλίρροιας και γνωρίσαμε την πόλη του Σκαλκώτα και του Σκαρίμπα. Συνεχίζοντας το ταξίδι, φθάσαμε στην Κεραμωτή και τη Θάσο.

 

 

Συγκεφαλαιώνοντας, το πλήθος των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν, ο πολύπλευρος χαρακτήρας τους, καθώς και το αίσθημα ικανοποίησης και πληρότητας που συνόδευε μαθητές και συνοδούς κατά την επιστροφή, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η επίσκεψη υπήρξε επιτυχής και επιτέλεσε, στο ακέραιο, τους εκπαιδευτικούς, μορφωτικούς και πολιτιστικούς στόχους της!

Η Διευθύντρια