Λίγες μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και όλοι μαθητές και καθηγητές στο σχολείο έχουν μπει στο κλίμα το εορταστικό: στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου στην είσοδο του σχολείου, στολίδια χριστουγεννιάτικα σε κάθε αίθουσα, ετοιμασίες για τη γιορτή των Χριστουγέννων Ο μικρός τυμπανιστής και η άγια νύχτα να ακούγονται στα διαλείμματα μεταξύ των διδακτικών ωρών από τα στόματα μαθητών και καθηγητών αλλά και από το cd- player και τα μεγάφωνα του σχολείου. Οι μαθητές, ειδικά, είχαν αρχίσει να σκέφτονται ολοένα και περισσότερο αλλά και να συζητάνε με ανυπομονησία για τα δώρα που θέλουν να τους χαρίσουν αυτές τις μέρες.

     Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε μια ενημέρωση στο σχολείο για ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το Κάνε μια ευχή  και για μια κίνηση, στην οποία ο  οργανισμός αυτός καλεί όλους τους ανθρώπους και τους μαθητές σχολείων επίσης, Το αστέρι της ευχής, που έχει σκοπό να πραγματοποιήσει τα όνειρα κάποιων παιδιών με ανίατες ασθένειες. Αγοράζοντας ένα συμβολικό αυτοκόλλητο αστέρι ο κάθε μαθητής συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Η διευθύντρια μας, η κυρία Εξηντάρη, αναθέτει σε μένα το ρόλο της εκπαιδευτικού που αναλαμβάνει να πληροφορήσει τα παιδιά για το Αστέρι της ευχής και το σκοπό του. Τα παιδιά ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται και αρχίζουν άλλα με μεγάλο ενθουσιασμό και άλλα δειλά, δειλά να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα που τους έκανα εκ μέρους του προαναφερθέντος οργανισμού.

     Κατά τη διάρκεια της  γιορτής των Χριστουγέννων ανακοινώνω σε παιδιά και συναδέλφους ότι το σχολείο μας συγκέντρωσε ένα σεβαστό ποσό το οποίο στάλθηκε στο ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ. Τα αυτοκόλλητα αστεράκια μας, μαζί με αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια για τους γονείς και κηδεμόνες έφτασαν ταχυδρομικώς  στο σχολείο και πολλά από αυτά τα αστέρια στόλισαν τις σχολικές αίθουσες και, όπως το αστέρι της Βηθλεέμ φώτιζε και έδειχνε το δρόμο προς το νεογέννητο Θείο Βρέφος, έτσι και αυτά φώτιζαν τις καρδιές μας και έδειχναν το δρόμο προς την αγάπη

     Αργότερα, λίγο μετά τις διακοπές του Πάσχα, η ευχαρίστηση και η χαρά μας πήραν και επίσημη μορφή: Ο οργανισμός Κάνε μια Ευχή και το Αστέρι της Ευχής μας έστειλαν γραπτά την επιβεβαίωση και επιβράβευση για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος και της αγάπης που έδειξαν τα παιδιά του Γυμνασίου Λιμεναρίων σε συνομήλικα τους παιδιά που είναι λιγότερο τυχερά σε θέματα υγείας Η Αννούλα με αυτά τα χρήματα πέρασε όλη την ημέρα της ψωνίζοντας σε εμπορικό κέντρο!

     Είναι σπουδαίο αυτό;, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. Και θα του απαντούσε κάποιος πως ναι, ορισμένα πράγματα που για μερικούς θεωρούνται δεδομένα και σίγουρα, για κάποιους άλλους δεν είναι. Φαντάζουν πολύ πιο σημαντικά, όταν αυτοί δυσκολεύονται να τα έχουν, όχι μόνο εξαιτίας οικονομικών αιτιών αλλά και προβλημάτων υγείας. Ποιος άνθρωπος σε μικρή ηλικία, αλλά και μεγαλύτερη, αρνήθηκε ποτέ ένα δώρο;  Ένα δώρο μάλιστα καρδιάς, που φανερώνει συμπαράσταση αλλά  και το γεγονός ακόμη  ότι νοιάζεσαι για τον άλλον, για το συνάνθρωπο σου;  Μέσα σε μια κρίσιμη εποχή, οι ανθρώπινες αξίες, όπως της αγάπης και της αλληλεγγύης, είναι πολύ όμορφο να φανερώνονται  έμπρακτα και θα΄ πρεπε, θα λέγαμε, να φανερώνονται Τα παιδιά είναι δεκτικά σε τέτοια κεντρίσματα της ψυχής και σε ανάλογες κινητοποιήσεις και τα  παιδιά του Γυμνασίου Λιμεναρίων μου το έδειξαν αυτό, το έδειξαν σε όλους.. Και άλλα πολλά παιδιά σαν και αυτά έκαναν και μπορούν να κάνουν το ίδιο Και άνθρωποι κάθε ηλικίας!

     Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένη που συμμετείχα σε αυτήν την εγρήγορση των ανθρώπινων  συναισθημάτων στη ψυχή της μικρής Άννας, των μαθητών μου, αλλά και της δικής μου και  των συναδέλφων μου. Ευχαριστώ πολύ τα παιδιά του γυμνασίου Λιμεναρίων για το ψυχικό και συναισθηματικό  γέμισμα  που μου δώσανε την ευκαιρία να νοιώσω, ως εκπαιδευτικός και ως άνθρωπος. Κυρίως όμως εύχομαι, να  επαναληφθεί μια ανάλογη δραστηριότητα  και στο μέλλον και επιθυμώ να ανανεώσω το ραντεβού αυτό για τον εαυτό μου αλλά  και  για όλους όσους διαβάσουν αυτές τις γραμμές, για όλους όσους ενδιαφέρονται για τα παιδιά και γενικότερα για το συνάνθρωπο, για να είναι  όλοι εκεί κάθε στιγμή!  Γιατί το πιο καθαρό πράγμα, λοιπόν, της δημιουργίας δεν είναι το λυκόφως,  ούτε ο ουρανός που καθρεπτίζεται μες το ποτάμι, ούτε ο ήλιος πάνω στης μηλιάς τάνθη. Είναι η αγάπη. (Νικηφόρος Βρεττάκος). Κι όποιος ενδιαφέρεται για το μέλλον αυτής της δημιουργίας, αγαπάει Και γιατί, όπως λέει και ο απόστολος Παύλος,   Θα μείνουν τελικά για πάντα αυτά τα τρία: η πίστη, η ελπίδα κι η αγάπη. Και απ αυτά, το πιο σπουδαίο είναι η αγάπη. (Α Κορ 13,13). Δεν αξίζει, λοιπόν, να υπηρετούμε  την αγάπη αλλά και να  την εκδηλώνουμε έμπρακτα;

                                                                                              

Λιμενάρια Θάσου, σχολ.έτος 2010-2011

Σιδηροπούλου Αναστασία

Αναπληρώτρια Θεολόγος  ΠΕ 01